vinttikaivo

Valokaivo

Lahti

Interaktiivisuus ja historialliset löydöt ovat pääosassa uuden torin valaistussuunnitelmassa Lahdessa. Valaisin- ja teollinen muotoilija Reija Pasanen ja arkkitehti Marjut Kauppinen ovat luoneet yksilöllisen valaistuskonseptin hyödyntäen uusinta tekniikkaa ja vanhaa perinnettä.

Reijan ja Marjutin muodostaman tiimin idea voitti valaistussuunnittelukilpailun. Tuomaristo oli tiimin kanssa samaa mieltä, että Lahden kaupungin historia on yksi tärkeimmistä inspiraation lähteistä uudelle valaistuskonseptille. Uuden torin  alle tulevan parkkihallin arkeologisten kaivausten yhteydessä havaittiin, että nykyisen torin paikalla on ollut noin 150 vuotta sitten useita pieniä taloja, pihoja ja kaivoja. Kaivot ovat olleet aina tärkeässä osassa ihmisten välisessä kanssakäymisessä, joten se inspiroi meitä uuden interaktiivisen valokaivokonseptin ideoimisessa. Kaivo on kohtaamispiste ja paikka jossa vain oleskellaan ilman tarvetta ostaa mitään tai olla tehokas.

Valokaivo on vain yksi osa torin valaistusta, mutta toki kiinnostavin kohde yleisölle. Kohde on saanut inspiraationsa vanhoista vinttikaivoista, joita löytyi torin alla tehdyissä kaivauksissa. Valaisinratkaisu koostuu graniittialustasta ja perinteistä vinttikaivoa muistuttavasta valaisimesta. Graniittialustan päällä on pyöreä lasipinta, jossa näkyy Lahden torin alueen historiallinen kartta, sekä interaktiivinen valaisin. Liiketunnistimella toimivat valot ovat sinivihreitä sekä sinisiä ja muistuttavat katsojaa vedestä. Installaatio houkuttelee kävijöitä iästä riippumatta astumaan päälleen ja ihastelemaan kuinka vaaleat aallot seuraavat askeleita ja reagoivat liikkeisiin. Valokaivo on nyt kokemuksellinen kohtauspiste ja samalla lava pienimuotoisille  asukkaiden ja vierailijoiden tapahtumille Lahden keskustassa.

Valokaivon lisäksi torin ympäröiviä jalkakäytäviä valaisevat Tehometin mittatilaustyönä valmistamat pylväät
erikoisvalaisimin ja led-valoin. Niiden valo luo maahan jalanjälkiä; ihmisten sekä hevosten.


Design  

Valokaivo-idean suunnittelutiimi
Konsepti ja design: Reija Pasanen (studio Lux Nova)
Tekninen toteutus: Tapio Järvinen (Studiotec)
Interaktiivisuuden toteutus: Mitja Prelovšek & David Žalik (The Invisible)


Lahden Torin valokaivon valaisun suunnittelutiimi
Valaistussuunnittelu: Reija Pasanen (STUDIO LUX NOVA) ja
Marjut Kauppinen (Architect Office Marjut Kauppinen Ltd)
Sähkösuunnittelu: Teuvo Hopponen ja Tony Nelin (SEU)