Laukaa_-_rock_painting3

Laukaa

Projekti sai alkunsa, kun WSP:n muotoilija ja valaistussuunnittelija Sirpa Laitinen sai tehtäväkseen luoda Laukaan katuvalaistukeen jotain uutta, mikä ilmentää paikkakuntaa ja sen henkeä. Muotoiluprosessin aikana Saraakallion kalliomaalaukset nousivat suosituimmaksi teemaksi. Saraakallion kalliomaalausten ensimmäiset kuva-aiheet ajoittuvat 7000 vuoden päähän. Kuvakenttä on Fennoskandian laajin ja käsittää yli 100 kalliomaalausta tai niiden osaa. Saraakalliota pidetään muinaisena pyhänä uhri-ja palvontapaikkana.

Väriteemaksi muodostui punertavan erisävyt kalliomaalauksista sekä näitä ympäröivistä mäntyjen rungoista. Tästä syntyi idea käyttää ruosteenpunaista, säänkestävää Corten-terästä.

Tehometille tuotannollinen haaste muodostui kartiokkaasta muodosta, joka tulisi aukottaa halutulla kuvioinnilla. Putkimaisia, tasapaksuja kappaleita on helppo leikata esim. laserilla, mutta kartiokkaissa muodoissa haasteena on muodonmuutos, jota laser työstökoneiden laitteiden on vaikea lukea. Tätä varten Tehomet kehitti oman aukotusmetodin, jolla saatiin asiakkaan toive toteutettua. Aukotetun pylvään sisään tehtiin myös tehostevalaistus testivalaistuksien kautta korostamaan kuvioita. 


Design  

Sirpa Laitinen / WSP Finland


Tulos

Asiakkaan toivomusten mukainen persoonallinen valaisinpylväsmalli säänkestävästä Corten-teräksestä, joissa tyylikkästi sisältä valaistut, kalliomaalaus-aiheiset kuvioinnit.