Asiakastarinat

Jyväskylän rantaraitin valaistus päivittyi tyylikkäästi

Julkaistu 7.11.22

Jyväskylän rantaraitin kartta
Jyväskylän rantaraitti. Alkuperäinen kuvitus Suomen Pienyrittäjäin Mainostoimisto Oy, lisäykset Jyväskylän kaupunki.

 

Rantaraitti on suosittu Jyväsjärven kiertävä ulkoilureitti ja kevyen liikenteen väylä, jolla ulkoilija pääsee nauttimaan esteettömästi Jyväsjärven rannan maisemista ja kohteista. Raitin kokonaispituus on lähes 13 kilometriä, ja Kuokkalan sillan ansiosta reitti jakautuu myös lyhyempiin kierroksiin. Raitti on ahkerassa käytössä, ja sen varrella on useita asutuskeskuksia, Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampusalueet, ulkoliikuntapaikkoja ja taideteoksia.

 

Tuliketun häntäviiva

Raitin valaistuksen uusiminen tuli ajankohtaiseksi, kun vanhat valaisinpylväät ehtivät elinkaarensa päähän. Uusien pylväiden haluttiin jatkavan hyväksi todettua alkuperäisten pylväiden muotokieltä ja oranssinruskeaa värimaailmaa. Valaisimien lämmin värilämpötila vielä entisestään korostaa pylväiden ruskeanrouheaa ilmettä. Järven rantaviivaan asennetut valaisinpylväät piirtävät järven ja raitin muotoa kauniisti vastarannalle. Erään palautteen mukaan raitin valaisimista muodostuu ikään kuin tuliketun häntää muistuttava kaunis orgaaninen viiva.

 

Monipuolista valaistusta

Rantaraitin saneerauksessa alusta asti työskennellyt valaistussuunnittelija Elisa Hillgen luonnosteli uuden pylvään mitoituksen, teki valaistuslaskelmat ja valitsi kohteeseen sopivat valaisimet.

Väylän valaisimien lisäksi jokaiseen pylvääseen tehtiin varaus kohdevalaisimelle, jolla voidaan korostaa esimerkiksi puustoa pylväiden takana. Kohdevalon väri voidaan valita valaistavan kohteen tai vuodenajan mukaan. Pylväisiin liitettyjen heittimien ansiosta voitiin luopua aiemmin reitin varrella olleista maavalaisimista, joiden ylläpito oli haasteellista varsinkin talvisaikaan.

tehomet lightingpole finland jyvaskyla park 2021

Elisan kynästä on myös idea efektivaloista pylväiden kyljessä.

Valokuvion tarkoituksena on tuoda reitille rytmiä ja ohjata kulkijaa optisesti – kuviot näkyvät sivusuunnassa hyvin ja näin kulkija hahmottaa reitin pitkälle eteenpäin.

Yhdessä Tehometin muotoilupäällikkö Sami Huuskosen kanssa kuvion aihe muotoutui nykyiseen vesiaiheiseen muotoonsa. Joka toisen pylvään kylkeen on lävistetty vesiaiheinen koriste, joka valaistaan pylvään sisällä olevalla ledinauhalla värikkään akryylilevyn läpi. Ledivalot ja akryylilevyt on asennettu erilliseen valaisinpylvään rungon sisällä olevaan kelkkaan, joten valojen asennus ja kunnossapito voidaan tehdä ilman että pylvästä tarvitsee kaataa.

tehomet lightingpole finland jyvaskyla park 2021

 

Kontrolloitua ruosteen kauneutta

Materiaaliksi valittiin hyvin ympäristön kuormitusta kestävä COR-TEN®, eli säänkestävä teräs. Sen luontainen punaruskea väri toistaa hienosti vanhojen pylväiden hyväksi havaittua värimaailmaa. COR-TEN® on parhaimmillaan huoltovapaa ja pitkäikäinen ratkaisu ulkovalaistukseen.

Jyväskylässä rantaraitilla kerätään myös kokemuksia siitä, kuinka helppoa säänkestävän teräksen pinnasta on hioa pois mahdolliset töhryt ja ilkivallan jäljet. Hiottua pintaa kun ei tarvitse maalata tai lakata uudelleen, vaan pinta uusiutuu ajan kuluessa itsestään ilmankosteuden vaikutuksesta.

COR-TENIA® on käytetty Jyväskylässä myös muualla, joten valinta oli looginen myös yhtenäisyyden kannalta. Muuan muassa Lutakon sataman näyttävät pylväät ja Rantaraitin opastetaulut ovat COR-TENIA®.

tehomet lightingpole finland jyvaskyla park 2021

Valaisinpylväät ovat mitoiltaan vaikuttavan jykevät. Niillä on korkeutta 4,5 metriä, ja pylvään suorakaiteen muotoinen profiili on 330 x 230 mm:n kokoinen. Pylväät on räätälöity Tehometin Kangasniemen tehtaalla tämän projektin vaatimusten mukaisiksi. Jyväsjärven kiertävän rantaraitin valaistussaneerauksen ensimmäinen vaihe valmistuu vuosina 2021–23, jonka jälkeen raitille on pystytetty yhteensä 120 uutta tyylikästä valaisinpylvästä.

Jyväskylän kaupungin rakennuttajainsinööri Mikko Maunula kertoo, että pylväiden pystytystä helpotti huomattavasti se, että Tehomet viimeisteli pylväät asentamalla ledivalaistuselementit valmiiksi pylväiden sisään.

Valaistussuunnittelija Elisa Hillgen on tyytyväinen lopputulokseen:

Ajatuksena oli säilyttää vanhan valaistuksen alkuperäinen idea mahdollisimman samana. Ylläpidon ja elinkaaren kannalta oleellisinta oli uusia valaisin led-tekniikkaan ja muuttaa pylväs puisesta COR-TENIIN®, mutta samalla saatiin tuotua Raitaraitille pientä uutta eloa kyljen valokuviolla ja taustan puiden valaistuksella.

Mielestäni projektissa onnistuttiin hyvin ja myös kaupunkilaisilta saatu palaute on ollut positiivista. Rantaraitti on monille tärkeä paikka, joten tällaiset muutokset huomataan. Ylipäätään ihmiset osaavat katsoa ympäristövalaistusta ja valaisimia Jyväskylässä ehkä tarkemmin kuin muualla. Täällä valoa ja sen mahdollisuuksia arvostetaan korkealle.

 

Valaisinmallit
Väylä: Weef, OLV344 132-0649 27W, optiikka R65
Heitin: Griven, Ruby MC AL5249 RGBW, optiikka ME 23°

Teräsosat: Säänkestävä COR-TEN®-teräs
Sähkösuunnittelu: Juhani Saari, Nodeon Finland Oy
Pylvään teräsrakenteiden suunnittelu: Matti Mikkonen ja Joonas Pesonen, Destia

 

Juttua varten on haastateltu seuraavia projektissa mukana olleita ammattilaisia.

Mikko Maunula, rakennuttajainsinööri, Valon kaupunki Jyväskylä
Elisa Hillgen, valaistussuunnittelija, Valon kaupunki Jyväskylä
Sami Huuskonen, muotoilupäällikkö, Tehomet Oy

Sijainti: Jyväskylä, Suomi

Rakennusvuosi: 2021–23

Käyttökohde: Puistovalaistus

Suunnittelija: Elisa Hillgen, Sami Huuskonen

Valokuvaaja: Ilpo Aalto