Modulaariset älypylväät
Modulaarinen älypylväs on valaisinpylväs, johon on integroitu 5G-tukiaseman lisäksi esimerkiksi erilaisia antureita, kameroita ja tarkkuuspaikannuslaitteita sekä sähköautojen latausyksikkö. Modulaarisilla älypylväillä voidaan yhdistää useita erilaisia toiminnallisuuksia kohteen vaatimusten mukaisesti. Älypylvästuoteperheen modulaarinen rakenne mahdollistaa erikokoiset pylväät, erilaisten laitteiden integroinnin ja kuhunkin kohteeseen tarvittavien digitaalisten palvelujen toteuttamisen.
SMART.MAX – Innovatiivinen modulaarinen rakenne
SMART.MAX – Modulaarinen älypylväs koostuu nimensä mukaisesti moduuleista, joita yhdistelemällä saadaan kohteeseen soveltuva optimaalinen kokonaisuus.
Moduulien yhdistäminen on tehty mahdollisimman saumattomaksi ja helpoksi innovatiivisilla rakenteilla ja kaapeliratkaisuilla. Jokaisessa moduulissa on yhtenäinen liityntärajapinta eri jännitteille sekä datalle, mikä mahdollistaa moduulien vaihtamisen ja vapaan sijoittamisen mihin tahansa kohtaan pylväsrakennetta koko sen elinkaaren ajan.
Modulaarinen rakenne koostuu kolmesta peruselementistä: tyviosasta, jatkomoduuleista ja toiminnallisista moduuleista.
Valtaosa älypylväsverkostosta muodostuu kahdesta tai kolmesta toiminnallisuudesta, kuten älykäs valaistus yhdistettynä kameroiden tarjoamiin mahdollisuuksiin tai ympäristömonitorointiin.
Strategisesti tärkeisiin sijainteihin kuten risteysalueille ja puistoalueiden keskelle voidaan sijoittaa pylväitä, joissa yhdistyy useita eri teknologioita.
Tyvimoduulit ovat 1,8 ja 3 metrin korkuisia.
Tyviosia on kahta eri kokoa. Lyhempi tyvimalli valitaan rajattuihin toimintoihin, ja pidempi malli sopii kohteisiin, joissa käytetään useampia moduuleita, tukiasemia tai akkuvarmennusta.
Jatkomoduulit voivat olla 0,5-4 metrin korkuisia
Jatkomoduulit määrittävät pylväskorkeuden esimerkiksi valaistussuunnitelman mukaiseksi. Jatkomoduulien räätälöinnillä pylväistä saadaan tarvittaessa hyvinkin yksilöllisen näköisiä.
Toiminnalliset moduulien korkeudet 0,5-1,5 metrin välillä.
Toiminnalliset moduulit ovat perusta erilaisille älykaupungin palveluille. Näitä voivat olla kohteen vaatimusten ja sijoittelun mukaisesti esimerkiksi
- Kameramoduuli
- Tutkamoduuli
- Aurinkopaneelimoduuli
- Audiomoduuli
- Wifi-moduuli
- Comms-moduuli (5G)
- Valaistusmoduulit
Tämän lisäksi moduulin rakenteessa on huomioitu kiinnitysmahdollisuus ulkoisille laitteille kuten ilmanlaatusensoreille, sääasemalle, ulkoisille kameroille, Lidarille (laserkeilain), näytölle tai vaikkapa opastetauluille.
Valaistusmoduuleihin käyvät kaikki kaupallisesti saatavilla olevat valaisimet. Valaisinsovitteet ja varret määritellään valaisinkohtaisesti. Myös erilaisia valonheittimiä voidaan asentaa runkokiinnitteisesti.
Älypylväs perustetaan joko adapterin avulla perinteiseen betonipylväsjalustaan tai vaihtoehtoisesti laipalla.
LuxTurrim5G-ekosysteemin yhteistyön tulosta
Modulaariset älypylväät ovat monivuotisen LuxTurrim5G-ekosysteemin yhteistyön tulos. Nokian vetämässä hankkeessa älypylväiden suunnittelusta ja valmistuksesta ovat kantaneet päävastuun Tehomet ja Orbis.
Projekti toimi vuosina 2017-2021. Siinä kehitettiin ja pilotoitiin nopeaa 5G-verkkoa älykkäillä valopylväillä, joihin yhdistettiin projektissa mukana olleiden toimijoiden laitteistoja.
LuxTurrim5G-ekosysteemi koostui 26 partnerista.
Kysy lisää Tehometin älykkään infrastruktuurin palveluista
Sami Huuskonen
Muotoilupäällikkö, Tehomet ⎮ Smart Solutions Product Manager EMEA, Valmont ESS
Lahti
+358 44 746 5583
sami.huuskonen@tehomet.com